Honderden referenties
in de regio

Wat kosten zonnepanelen?

FAQ Zonnepanelen

Op deze pagina zijn de meest gestelde vragen over zonnepanelen opgenomen en van een antwoord voorzien. Heeft u zelf een vraag, maar is deze niet opgenomen op deze pagina? Neem dan contact met ons op, wij van BespaarPartner helpen u graag verder.

Wat moet ik weten over zonnepanelen?

Zonnepanelen zijn behoorlijk duur in de aanschaf. Daarom wilt u ongetwijfeld eerst het nodige weten over deze panelen. Allereerst moet u weten dat u de aanschafwaarde altijd terugverdient. Met behulp van zonnepanelen wekt u immers zelf stroom op. Dit betekent dat u minder stroom af hoeft te nemen bij uw energieleverancier. Hierdoor bespaart u maandelijks op uw energierekening. Daarnaast is het makkelijk om te weten dat er verschillende soorten panelen zijn. Zo kunt u kiezen uit monokristallijn, polykristallijn en dunne film zonnepanelen. Deze zonnecollectoren verschillen van elkaar, zowel in rendement als in aanschafwaarde. Verdiep u dus eerst goed in zonnepanelen alvorens u een keuze maakt.

Is zonne-energie rendabel in Nederland?

Veel mensen vragen zich af of zonnepanelen in ons land rendabel zijn. Dit komt voornamelijk doordat de zon hier voornamelijk in het voorjaar en de zomer schijnt. De zon bevindt zich echter ook een groot deel van het jaar achter de wolken. Hierdoor twijfelt menigeen aan het rendement van zonnepanelen. Het is echter een misvatting dat zonnepanelen alleen nut hebben wanneer de zon ook daadwerkelijk schijnt. Het rendement ligt bij een volle zon hoger, maar de panelen wekken ook bij daglicht energie op. Ook deze energie kunt u gewoon gebruiken voor de elektrische apparaten in uw woning. Zonne-energie is dus zeker wel rendabel in Nederland. 

Waarom zonnepanelen registreren?

Indien u zonnepanelen op uw dak wilt plaatsen, moet u de panelen registreren bij uw netbeheerder. Dit is verplicht voor iedereen die over zonnepanelen beschikt. De voornaamste reden voor deze registratie is dat er ook in de toekomst een stabiel elektriciteitsnetwerk gegarandeerd kan worden. De registratie van zonnepanelen levert de netbeheerder namelijk waardevolle informatie op. Geregistreerde panelen maken het bijvoorbeeld inzichtelijk waar onderhoud aan of uitbreiding van het elektriciteitsnetwerk nodig is. Daarnaast wordt in kaart gebracht hoe Nederland er op het gebied van duurzaamheid voor staat. Tot slot zorgt registratie van uw zonnepanelen voor veiligheid voor uzelf en voor de monteur. De gegevens van geregistreerde zonnepanelen worden bijgehouden in het Product Installatie Register (PIR), dat is opgericht in opdracht van Nederlandse netbeheerders.   

Hoe zonnepanelen aanmelden?

Iedereen die zonnepanelen heeft, is verplicht deze te registreren bij zijn/haar netbeheerder. Probleem is alleen dat lang niet iedereen weet hoe zonnepanelen aangemeld moeten worden. Het aanmelden van de panelen op uw dak kan op twee verschillende manieren. Allereerst kunt u zonnepanelen zelf aanmelden. Dit doet u via de website www.energieleveren.nl. Via de button op de homepage kunt u direct uw zonnepanelen aanmelden op basis van uw postcode en huisnummer. Selecteer vervolgens de installatie die naar boven komt en vul op de volgende pagina de benodigde gegevens in. Indien u er zelf niet uitkomt, kunt u uw zonnepaneleninstallatie ook aan laten melden door een installateur. 

Zonnepanelen en optimizers

Bij een zonnepaneleninstallatie kunt u ervoor kiezen om optimizers te plaatsen. Optimizers zijn speciale onderdelen die worden aangesloten op de bekabeling en de omvormer van de installatie. Ze zorgen ervoor dat zonnepanelen afzonderlijk uitgelezen worden. Indien er geen optimizers aanwezig zijn, wordt een zonnepaneleninstallatie als geheel uitgelezen. Dit kan nadelig zijn, bijvoorbeeld wanneer bepaalde panelen (gedeeltelijk) in de schaduw liggen. Nu denkt u mogelijk dat het sowieso handig is om optimizers te plaatsen. Dit is echter niet verstandig. Wij raden u alleen aan optimizers te plaatsen wanneer (een deel van) uw panelen in de schaduw ligt. Ook wanneer panelen in andere lengterichtingen liggen is een optimizer aan te raden. Optimizers zijn namelijk behoorlijk duur.

Waarom zonnepanelen op aparte groep?

Zonnepanelen worden vrijwel altijd aangesloten op een groep in de meterkast. Op deze manier kan de energie die uw panelen opwekken verdeeld worden over uw woning. Het is aan te raden zonnepanelen direct op een aparte groep aan te sluiten. Volgens de regels moet een omvormer van 600 watt namelijk een aparte groep hebben. Dit in verband met uw eigen veiligheid. Doorgaans is een groep in een woning namelijk berekend op maximaal 16 ampère. Indien u de omvormer aansluit op een groep met grote elektrische apparaten kan er veel meer stroom door een groep gaan lopen. Dit kan ervoor zorgen dat er brand ontstaat. Daarom doet u er goed aan zonnepanelen altijd op een aparte groep aan te sluiten. 

Zonnepanelen en dubbele meters

In het geval van zonnepanelen kunt u kiezen voor een dubbele meter. We zien deze meter steeds vaker terugkeren in woningen in ons land. Het nut van een dubbele meter is dat er onderscheid wordt gemaakt tussen het stroomverbruik overdag en het stroomverbruik in de avond/nacht en het weekend. Ook wordt de energie die u opwerkt met zonnepanelen door zo’n meter apart geregistreerd. Het plaatsen van een dubbele meter kan zinvol zijn. Dit is met name het geval wanneer u doordeweeks tussen 23.00 en 07.00 uur en in het weekend meer stroom verbruikt dan doordeweeks tussen 07.00 en 23.00 uur. Wanneer dit niet het geval is, heeft een dubbele meter niet veel zin. Hoe een dubbele meter wordt ingezet verschilt per energieleverancier. 

Zonnepanelen met oude meter

Mensen die nog geen zonnepanelen hebben, hebben vaak nog een oude meter in hun meterkast. Wanneer er panelen op het dak geplaatst worden, wordt deze meter vaak vervangen door een slimme meter. Het is echter niet verplicht om een slimme meter te accepteren. U kunt er namelijk ook voor kiezen om de oude meter te behouden. Met zo’n oude meter is het niet mogelijk om uw elektriciteitsmeter op afstand uit te lezen. Nadeel van een oude meter is dat niet automatisch aangegeven wordt hoeveel energie er is afgenomen en is terug geleverd. In het geval van een oude meter wordt dit automatisch teruggedraaid. Hierdoor heeft u een minder nauwkeurig overzicht dan met een slimme meter.

Zonnepanelen met slimme meter

Bij de meeste mensen wordt standaard een slimme meter geplaats zodra er zonnepanelen geïnstalleerd zijn. Het vervangen van een oude meter is niet verplicht, waardoor sommige mensen twijfelen. Toch is het niet verkeerd om te kiezen voor een slimme meter. Zo’n meter maakt het bijvoorbeeld een stuk makkelijker om uw energieverbruik in de gaten te houden. Indien u een slimme meter heeft, ontvangt u namelijk een maandelijks overzicht waarop de kosten en het verbruik zijn weergeven. Daarnaast krijgen netbeheerders dankzij slimme meters ook inzicht in de hoeveelheid stroom die huishoudens terug leveren. Dankzij deze gegevens kunnen zij het elektriciteitsnet op de juiste manier blijven beheren. 

Zonnepanelen zonder slimme meter

Een slimme meter houdt bij hoeveel stroom u verbruikt en opwekt met uw zonnepanelen. Toch kan het ook slim zijn om zonnepanelen zonder slimme meter te installeren. Dit is zeker het geval wanneer u een oude meter heeft die terug kan tellen. Met zo’n meter kunt u immers wel stroom terug leveren aan netbeheerders, maar het is onmogelijk om te registreren hoeveel er terug geleverd is. Het kan verstandig zijn om de oude meter zeker tot en met 2023 aan te houden. U kunt dan namelijk nog aanspraak maken op de salderingsregeling. Hierdoor kunt u uw eigen verbruik verrekenen met de energie die uw zonnepanelen opwekken. De verbruikte en opgewekte stroom wordt als het ware tegen elkaar weggestreept. Vanaf 2024 wordt de salderingsregeling geleidelijke afgebouwd. Denk dus goed na alvorens u besluit uw oude energiemeter te vervangen voor een slimme meter.

Laat u verbazen door onze kennis en prijs/kwaliteit verhouding. Vraag kosteloos een vrijblijvende offerte aan. 
Gelijk bellen mag ook: 0521 - 76 40 12 

Ontvang een gratis offerte