Saldering

Salderingsregeling vanaf 1 januari 2025

Goed nieuws indien je overweegt zonnepanelen aan te schaffen! Je kunt nog tot 1 januari 2025 gebruik maken van de huidige salderingsregeling. Dit houdt in dat kleinverbruikers de teveel opgewekte energie die ze terugleveren aan het elektriciteitsnet mogen verrekenen met hun verbruik. Vanaf 1 januari 2025 wordt deze salderingsregeling langzaam afgebouwd. 

Wat houdt de nieuwe salderingsregeling in?

Vanaf 1 januari 2025 wordt de salderingsregeling stapsgewijs afgebouwd tot 0% in 2031. In 2025 mag er nog 64% van de opgewekte stroom gesaldeerd worden, net als in 2026. Vanaf 2027 gaat er elk jaar 9% van het percentage af tot en met 2030. Vanaf 2031 is het 0%. Het komt er op neer dat de teveel opgewekte energie die terug geleverd wordt aan het elektriciteitsnet niet meer volledig gesaldeerd mag worden met de energie dat er afgenomen wordt van de energieleverancier.

Bij een verbruik van 3.500 kWh per jaar blijkt dat er voor elektriciteit in 2023 ongeveer €34 euro per jaar meer betaald gaat worden. Hierbij gaan we ervan uit dat de overige prijscomponenten in het contract niet wijzigen.

De salderingsregeling van 2023

Bij de vorige salderingsregeling werd de opgewekte energie uit zonnepanelen en het energieverbruik op jaarbasis met elkaar verrekend. Dit noemen we salderen. Er wordt dan op jaarbasis gekeken naar hoeveel energie van het elektriciteitsnet je hebt gebruikt en hoeveel er aan het elektriciteitsnet is geleverd. Hierdoor hoef je alleen belasting en leveringskosten te betalen over het verbruik dat overblijft.

Voordelen van zonnepanelen

Door de geleidelijke afbouw van de salderingsregeling, kun je alsnog een aantal jaren relatief veel salderen. Zonnepanelen blijven een goede investering, want de gevolgen zijn beperkt als je vóór 1 januari 2025 zonnepanelen op je dak plaatst. Daarnaast heeft deze wijziging alleen effect op de energie die door de energiemeter gaat. Alle stroom die je opwekt met zonnepanelen en gelijk binnenshuis verbruikt is niet zichtbaar op uw energiemeter. Je saldeert in deze situatie dan ‘achter de meter’. Investeren in zonnepanelen blijft dus interessant. Het is goed voor je portemonnee én het milieu. Met zonnepanelen bespaar je jaarlijks veel op jouw energierekening. Je kunt zelfs de btw terugvragen over de investering.

Terugleververgoeding

De aangepaste salderingsregeling staat los van het bedrag dat ontvangen wordt voor het terugleveren van energie. Over alle energie die te veel opgewekt wordt door zonnepanelen en teruggeleverd wordt aan het energienet, ontvang je bij sommige energiemaatschappijen hetzelfde bedrag dat je betaalt voor de energie die je afneemt. Het is dus zaak om goed naar de energiemaatschappij en de terugleververgoeding te kijken!

Kies nu ook voor zonnepanelen

Sta je op het punt om zonnepanelen aan te schaffen? Goed nieuws! De huidige salderingsregeling blijft nog bestaan tot 1 januari 2025. Als je nu kiest voor zonnepanelen, kun je nog profiteren van 100% salderen. Pas daarna wordt het percentage dat er jaarlijks gesaldeerd mag worden, minder. Hulp nodig bij het maken van een keuze? Vraag dan een gratis en vrijblijvend adviesgesprek aan. Onze adviseurs helpen je graag!