Saldering

Salderingsregeling

Goed nieuws indien je overweegt zonnepanelen aan te schaffen! Je kunt gebruik maken van de huidige salderingsregeling. Dit houdt in dat kleinverbruikers de teveel opgewekte energie die ze terugleveren aan het elektriciteitsnet mogen verrekenen met hun verbruik. 

Wat houdt de salderingsregeling in?

Het kabinet wilde de salderingsregeling vanaf 2025 tot 2031 stap voor stap afbouwen naar 0%. De Eerste Kamer heeft tegen dit wetsvoorstel gestemd, waardoor de salderingsregeling blijft bestaan. Huishoudens en kleine bedrijven kunnen zelf opgewekte elektriciteit terugleveren aan het net. Met de salderingsregeling kan de jaarlijks opgewekte elektriciteit weggestreept worden tegen het jaarlijkse verbruik. Daarover hoeven zij geen belasting te betalen. Als iemand meer opwekt dan verbruikt, ontvangt diegene voor het overschot een vergoeding. Deze vergoeding moet redelijk zijn.

Bij een verbruik van 3.500 kWh per jaar blijkt dat er voor elektriciteit in 2024 ongeveer €34 euro per jaar meer betaald gaat worden. Hierbij gaan we ervan uit dat de overige prijscomponenten in het contract niet wijzigen.

De salderingsregeling van 2024

Bij de vorige salderingsregeling werd de opgewekte energie uit zonnepanelen en het energieverbruik op jaarbasis met elkaar verrekend. Dit noemen we salderen. Er wordt dan op jaarbasis gekeken naar hoeveel energie van het elektriciteitsnet je hebt gebruikt en hoeveel er aan het elektriciteitsnet is geleverd. Hierdoor hoef je alleen belasting en leveringskosten te betalen over het verbruik dat overblijft.

Voordelen van zonnepanelen

 Alle stroom die je opwekt met zonnepanelen en gelijk binnenshuis verbruikt is niet zichtbaar op uw energiemeter. Je saldeert in deze situatie dan ‘achter de meter’. Investeren in zonnepanelen blijft dus interessant. Het is goed voor je portemonnee én het milieu. Met zonnepanelen bespaar je jaarlijks veel op jouw energierekening. Je kunt zelfs de btw terugvragen over de investering.

Terugleververgoeding

De salderingsregeling staat los van het bedrag dat ontvangen wordt voor het terugleveren van energie. Over alle energie die te veel opgewekt wordt door zonnepanelen en teruggeleverd wordt aan het energienet, ontvang je bij sommige energiemaatschappijen hetzelfde bedrag dat je betaalt voor de energie die je afneemt. Het is dus zaak om goed naar de energiemaatschappij en de terugleververgoeding te kijken!

Kies nu ook voor zonnepanelen

Sta je op het punt om zonnepanelen aan te schaffen? Goed nieuws! De huidige salderingsregeling blijft nog bestaan. Als je nu kiest voor zonnepanelen, kun je nog profiteren van 100% salderen. Hulp nodig bij het maken van een keuze? Vraag dan een gratis en vrijblijvend adviesgesprek aan. Onze adviseurs helpen je graag!

Vakantiesluiting

BespaarPartner is gesloten vanaf 23 december t/m 1 januari. Indien er dringende zaken zijn, mail dan naar het e-mailadres hieronder.