Zonnepanelen in de juiste richting

Zonnepanelen op het zuiden

Niet alleen het onderhoud van de zonnepanelen en de weersomstandigheden spelen een rol in het behalen van rendement. Ook het leggen van de panelen in de juiste windrichting draagt bij aan je rendement. Hieronder leggen we uit wat het gevolg is voor je rendement als je je zonnepanelen op het zuiden plaatst.

Heb je een woning waarvan een deel van het dak op het zuiden ligt? Dan is zonnepanelen op het zuiden plaatsen zeker het overwegen waard. Bij zonnepanelen gericht op het zuiden ligt het rendement namelijk het hoogst. Dat is op zich vrij logisch te verklaren natuurlijk. Op zonnige dagen staat de zon namelijk het langst in het zuiden. Je zonnepanelen vangen zodoende een stuk meer en langer zonlicht op dan panelen die richting het noorden, oosten of westen liggen.

Bij het plaatsen van zonnepanelen wordt geregeld een hellend dak uitgekozen als locatie. Ligt het hellende dak niet richting het zuiden? Dan is het rendement dus wat lager wanneer je hier zonnepanelen op plaatst. Heb je een plat dak dat wel richting het zuiden ligt? Dan is het de moeite waard om te bekijken of je de zonnepanelen op dit dak kunt plaatsen. De kans is namelijk groot dat je rendement aanzienlijk hoger ligt dan wanneer je panelen op een hellende dak plaatst. Het is aannemelijk dat je aan het twijfelen wordt gebracht over de beste plek voor je zonnepanelen. Is dit inderdaad het geval? Laat dan eens een adviseur langskomen. Hij kan je dak namelijk inspecteren en adviseren wat de beste keuze is.

Optimale oriëntatie: zonnepanelen op het zuiden

Zoals je hierboven reeds kon lezen is het het beste om je zonnepanelen richting het zuiden te plaatsen. Het gaat echter niet alleen om de positie van je dak. Om een zo hoog mogelijk rendement te behalen moeten de panelen onder een bepaalde hoek op je dak geplaatst worden. Het beste rendement behaal je bij zonnepanelen naar het zuiden onder een hoek van 20, 36 of 50 graden. In dat geval is het rendement namelijk 100 procent. Twijfel je? Laat dan een adviseur langskomen voor advies.

Ook graag zonnepanelen?

Zonnepanelen zuidoost

Helaas zijn niet alle daken in Nederland richting het zuiden gericht. Hierdoor is het niet altijd om zonnepanelen richting het zuiden te plaatsen. Dit wil echter niet zeggen dat het niet loont om panelen op je dak te plaatsen. Indien je zonnepanelen richting het zuidoosten plaats onder een hoek van 10, 20, 36 of 50 graden is het rendement namelijk 95 procent. Dit is dus ook zeker de moeite waard.

Zonnepanelen zuidwest

Na zonnepanelen op het zuiden zijn zonnepanelen op het zuidwesten het meest lucratief. Indien je deze panelen onder een helling van 36 graden op je dak plaatst, is het rendement namelijk ook 100 procent. Onder een hoek van 10, 20 of 50 graden ligt het rendement ook nog op 95 procent. Bij een helling van 85 graden is het rendement het laagst, namelijk 80 procent.

Vakantiesluiting

BespaarPartner is gesloten vanaf 23 december t/m 1 januari. Indien er dringende zaken zijn, mail dan naar het e-mailadres hieronder.