Zonnepanelen in de juiste richting

Zonnepanelen op het westen

Niet alleen het onderhoud van de zonnepanelen en de weersomstandigheden spelen een rol in het behalen van rendement. Ook het leggen van de panelen in de juiste windrichting draagt bij aan je rendement. Hieronder leggen we uit wat het gevolg is voor je rendement als je je zonnepanelen op het westen plaatst.

De zon komt op in het noorden en gaat onder in het westen. Heb je een tuin op het westen? Dan kun je hier dus betrekkelijk lang genieten van de zonnestralen. Is een deel van het dak van je woning ook gericht naar het westen? Dan kan het aantrekkelijk zijn om zonnepanelen op je dak te plaatsen. Zonnepanelen op het westen vangen namelijk lange tijd zon op, waardoor je de panelen relatief snel hebt terugverdiend. Zonnepanelen die richting het zuiden liggen hebben het hoogste rendement. Desondanks is het rendement ook bij zonnepanelen richting het westen nog zeker de moeite waard.

Uiteraard zijn een aantal zaken belangrijk bij het plaatsen van panelen richting het westen. Zo moet je bijvoorbeeld laten onderzoeken wat in jouw geval de beste plek is om de zonnepanelen te plaatsen. Om de juiste keuze te maken doe je er goed aan eens een adviseur langs te laten komen. Verder is ook de dakhoek van belang. Zo is het rendement bijvoorbeeld lager wanneer je de zonnepanelen onder een verkeerde hoek op je dak plaatst. Ook over de hellingshoek van de panelen kan een adviseur je alles vertellen.

Oriëntatie en dakhoek

Het is ontzettend belangrijk om een goede keuze te maken wat betreft zonnepanelen. Allereerst is de zijde van het dak belangrijk. Je verdient de panelen immers het snelst terug wanneer de panelen geplaatst worden aan de kant waar de zon het langst op schijnt. Ook de dakhoek speelt een grote rol. Een te grote of te kleine hoek kan het rendement namelijk verlagen. Laat je daarom altijd eerst uitgebreid informeren voordat je zonnepanelen plaatst.

Ook graag zonnepanelen?

Het rendement van zonnepanelen op het westen

We gaven al aan dat zonnepanelen richting het westen nog steeds behoorlijk rendabel zijn. Voordat je de panelen aanschaft, ben je ongetwijfeld benieuwd naar het rendement. Een rendement van 100 procent wordt niet behaald met panelen richting het westen. Het is wel mogelijk om 90 procent rendement te behalen. Je moet de panelen in dat geval onder een hoek van 10 of 20 graden op het dak richting het westen plaatsen.

Optimizers

Wilt je het rendement van je zonnepanelen verhogen? Dan kan het zinvol zijn om optimizers te plaatsen. Dankzij optimizers worden je panelen namelijk niet als geheel, maar afzonderlijk uitgelezen. Dit is bijvoorbeeld zinvol wanneer er lange tijd schaduw op je panelen valt. Liggen je panelen eigenlijk altijd in de volle zon? Dan hebben optimizers niet of nauwelijks effect, bovendien zijn ze betrekkelijk duur in de aanschaf.

Vakantiesluiting

BespaarPartner is gesloten vanaf 23 december t/m 1 januari. Indien er dringende zaken zijn, mail dan naar het e-mailadres hieronder.