Zonnepanelen in de juiste richting

Zonnepanelen op het noorden

Niet alleen het onderhoud van de zonnepanelen en de weersomstandigheden spelen een rol in het behalen van rendement. Ook het leggen van de panelen in de juiste windrichting draagt bij aan je rendement. Hieronder leggen we uit wat het gevolg is voor je rendement als je je zonnepanelen op het noorden plaatst.

Zonnepanelen op het noorden plaatsen? Indien je zonnepanelen op je dak wilt plaatsen zijn een aantal zaken belangrijk. Allereerst moet het dak het gewicht van de zonnepaneleninstallatie kunnen dragen. Indien het dak niet sterk genoeg is, kan deze namelijk instorten. Dit is natuurlijk niet wenselijk. Naast de stevigheid van het dak wil je uiteraard een zo hoog mogelijk rendement met je panelen. Het hoogste rendement behaal je door de panelen te plaatsen op een dak dat gericht is op het zuiden. Niet alle daken van woningen in ons land zijn echter gericht op het zuiden.

Wil je zonnepanelen plaatsen op een dak dat gericht is op het noorden? Dan moet je weten dat het rendement van de panelen aanzienlijk lager is dan panelen die op het zuiden liggen. Waarom? Omdat de zon het minst lang in het noorden staat. Hier komt hij weliswaar op, maar de zon draait vervolgens relatief snel door naar het oosten. In het zuiden blijft de zon betrekkelijk lang staan, alvorens hij ondergaat in het westen. Ondanks dat panelen op het noorden een lager rendement hebben, wil dit nog niet zeggen dat zonnepanelen geen zin hebben. Ook panelen die op het noorden gericht zijn wekken namelijk gewoon energie op.

Zonnepanelen op het noorden: oriëntatie en dakhoek

Voordat je zonnepanelen plaatst, is het verstandig om je eerst goed te oriënteren. Zoek bijvoorbeeld uit aan welke kant van jouw dak het rendement het hoogst is. Heb je zelf geen idee? Laat dit dan over aan een adviseur van BespaarPartner. Dit is zeker aan te raden wanneer je panelen op het noorden wilt plaatsen. De hoek waaronder de zonnepanelen geplaatst worden, heeft namelijk ook invloed op het rendement.

Ook graag zonnepanelen?

Lees meer over...

Opbrengst met diffuus licht

Het is een fabeltje dat zonnepanelen alleen energie opwekken als de zon schijnt. Ook wanneer de zon niet schijnt (diffuus licht) wordt er stroom opgewekt. Dit kan een reden zijn om er toch voor te kiezen panelen op de noordzijde van het dak te leggen. Kijk in dat geval wel goed welke panelen je aanschaft. Sommige zonnepanelen wekken namelijk meer energie op bij diffuus licht dan andere.

Hoeveel gaat het rendement naar beneden?

Bij zonepanelen op het noorden is het niet mogelijk om een rendement van 100 procent te behalen. Het maximale rendement is 85 procent bij panelen die op het noorden liggen. Dit wordt behaald bij een helling van 10 graden. Hoe groter de helling vervolgens wordt, des te lager het rendement. Zo is het rendement bij 85 graden bijvoorbeeld nog maar 35 procent bij zonnepanelen op het noorden.

Vakantiesluiting

BespaarPartner is gesloten vanaf 23 december t/m 1 januari. Indien er dringende zaken zijn, mail dan naar het e-mailadres hieronder.