Professionele
showroom

Wat kosten zonnepanelen?

Zonnepanelen op het noorden

Zonnepanelen op het noorden plaatsen? Indien u zonnepanelen op uw dak wilt plaatsen zijn een aantal zaken belangrijk. Allereerst moet uw dak het gewicht van de zonnepaneleninstallatie kunnen dragen. Indien het dak niet sterk genoeg is, kan deze namelijk instorten. Dit is natuurlijk niet wenselijk. Naast de stevigheid van het dak wilt u uiteraard een zo hoog mogelijk rendement met uw panelen. Het hoogste rendement behaalt u door de panelen te plaatsen op een dak dat gericht is op het zuiden. Niet alle daken van woningen in ons land zijn echter gericht op het zuiden.

Wilt u zonnepanelen plaatsen op een dak dat gericht is op het noorden? Dan moet u weten dat het rendement van de panelen aanzienlijk lager is dan panelen die op het zuiden liggen. Waarom? Omdat de zon het minst lang in het noorden staat. Hier komt hij weliswaar op, maar de zon draait vervolgens relatief snel door naar het oosten. In het zuiden blijft de zon betrekkelijk lang staan, alvorens hij ondergaat in het westen. Ondanks dat panelen op het noorden een lager rendement hebben, wil dit nog niet zeggen dat zonnepanelen geen zin hebben. Ook panelen die op het noorden gericht zijn wekken namelijk gewoon energie op.

Zonnepanelen op het noorden: oriëntatie en dakhoek

Voordat u zonnepanelen plaatst, is het verstandig om u eerst goed te oriënteren. Zoek bijvoorbeeld uit aan welke kant van uw dak het rendement het hoogst is. Heeft u zelf geen idee? Laat dit dan over aan een adviseur van Bespaarpartner. Dit is zeker aan te raden wanneer u panelen op het noorden wilt plaatsen. De hoek waaronder de zonnepanelen geplaatst worden, heeft namelijk ook invloed op het rendement.

Opbrengst met diffuus lichtZonnepanelen op het noorden plaatsen

Het is een fabeltje dat zonnepanelen alleen energie opwekken als de zon schijnt. Ook wanneer de zon niet schijnt (diffuus licht) wordt er stroom opgewekt. Dit kan een reden zijn om er toch voor te kiezen panelen op de noordzijde van uw dak te leggen. Kijk in dat geval wel goed welke panelen u aanschaft. Sommige zonnepanelen wekken namelijk meer energie op bij diffuus licht dan andere.

Hoeveel gaat het rendement naar beneden?

Bij zonepanelen op het noorden is het niet mogelijk om een rendement van 100 procent te behalen. Het maximale rendement is 85 procent bij panelen die op het noorden liggen. Dit wordt behaald bij een helling van 10 graden. Hoe groter de helling vervolgens wordt, des te lager het rendement. Zo is het rendement bij 85 graden bijvoorbeeld nog maar 35 procent bij zonnepanelen op het noorden.

Laat u verbazen door onze kennis en prijs/kwaliteit verhouding. Vraag kosteloos een vrijblijvende offerte aan. 
Gelijk bellen mag ook: 0521 - 76 40 12 

Ontvang een gratis offerte