Zonnepanelen in de juiste richting

Zonnepanelen op het oosten

 

Niet alleen het onderhoud van de zonnepanelen en de weersomstandigheden spelen een rol in het behalen van rendement. Ook het leggen van de panelen in de juiste windrichting draagt bij aan je rendement. Hieronder leggen we uit wat het gevolg is voor je rendement als je je zonnepanelen op het oosten plaatst.

Zonnepanelen op het oosten plaatsen? Zonnepanelen kunnen in verschillende windrichtingen geplaatst worden. Je kunt doorgaans niet zelf bepalen in welke richting de panelen geplaatst worden. Dit is namelijk afhankelijk van de positie van je woning. Ook het soort dak op je woning speelt een rol. Heb je een zadeldak? Dan kun je slechts twee kanten kiezen om de panelen op te plaatsen. In het geval van een schilddak of een tentdak kun je uit vier zijdes kiezen. Het hoogste rendement wordt behaald door panelen die op een dak richting het zuiden liggen. Is het bij jou uitsluitend mogelijk om zonnepanelen richting het oosten te plaatsen? Dan heeft het nog steeds zin om de panelen aan te schaffen.

Niet iedereen wil zonnepanelen op een hellend dak plaatsen. Dit kan komen doordat het rendement niet hoog genoeg is, bijvoorbeeld omdat je dak op het oosten ligt. Het kan echter ook zijn dat je de panelen niet mooi vindt of dat je dak niet stevig genoeg is. Gelukkig is het ook mogelijk om zonnepanelen te plaatsen op een plat dak. Bevindt het platte dak zich aan de oostzijde van je woning? Dan betekent dit niet dat het rendement hier (te) laag is. Je kunt het rendement namelijk betrekkelijk eenvoudig verhogen.

Oost-west opstelling zonnepanelen

Indien de ene kant van je dak richting het oosten wijst, is het aannemelijk dat de andere kant op het westen ligt. Met de oost-west opstelling doelen we hier echter niet op een hellend dak, maar op een plat dak. Het ene deel van de panelen wordt richting het oosten geplaatst en het andere deel richting het westen. Dit verhoogt niet alleen het rendement, maar je kunt ook nog extra panelen kwijt op je dak.

Ook graag zonnepanelen?

Opbrengst op oost/west

De opbrengst van zonnepanelen op oost of west is onder meer afhankelijk van de hoek waaronder ze op het dak geplaatst worden. In beide richtingen bereikt je het beste rendement met een hoek van 10 of 20 graden, namelijk 90 procent. Hoe groter de helling, des te lager het rendement van de zonnepanelen. Bij 85 graden is de opbrengst bij panelen op oost of west het minst. Het rendement ligt dan niet hoger dan 65 procent.

Optimizers voor zonnepanelen op het oosten

Ligt een deel van de panelen op je dak richting het oosten in de schaduw? Dan bieden optimizers mogelijk een uitkomst. Optimizers lezen de zonnepanelen namelijk afzonderlijk uit. Hierdoor staan de panelen niet met elkaar in verbinding. Dit komt ten goede aan het rendement. De panelen in de volle zon kunnen in dat geval optimaal functioneren.

Vakantiesluiting

BespaarPartner is gesloten vanaf 23 december t/m 1 januari. Indien er dringende zaken zijn, mail dan naar het e-mailadres hieronder.