Soorten zonnepanelen

Polykristallijn zonnepanelen

Er zijn veel soorten en merken zonnepanelen op de markt. In grote lijnen zijn er 3 soorten zonnepanelen die het meest geschikt zijn voor de Nederlandse markt: monokristallijn, polykristallijn en dunne film (CIS of CIGS). De daken van veel woningen zijn voorzien van polykristallijn zonnepanelen. Deze panelen bevatten speciale kristallen, die we hier uitleggen.

Bij de productie van polykristallijn panelen wordt vloeibare silicium gebruikt. Dit vloeibare materiaal giet men in grote blokken, waarin het materiaal hard wordt. Zodra de silicium uithardt, ontstaan er kristallen. Deze kristallen zijn verschillend van vorm en grootte en komen door het hele blok voor. Wanneer de blokken uitgehard zijn, worden hier vervolgens plakken van gezaagd. Deze plakken worden gebruikt in polykristallijn zonnepanelen.

Doordat de kristallen verspreid over het gehele paneel voorkomen, kan het ene paneel een hoger rendement hebben dan het andere paneel. Deze zonnepanelen wekken uiteraard energie op bij direct licht, maar doen het ook goed bij indirect licht.

De kleur van polykristallijn zonnepanelen is vaak blauw en niet zwart. Dit komt doordat de kristallen op verschillende plekken in het paneel voorkomen en niet strak op elkaar zitten.

De elektroden van de polykristallijn panelen zijn in vergelijking met de monokristallijn panelen minder geordend. Hierdoor kunnen deze panelen in sommige gevallen op een oostelijke of westelijke oriëntatie meer produceren dan monocel zonnepanelen.

Het voordeel van polykristallijn panelen

Het grote voordeel is dat deze zonnepanelen vaak een stukje goedkoper zijn dan de monocel of dunne film panelen. De opbrengst per geïnvesteerde euro ligt dus bij een dergelijk paneel vaak het hoogst. Poly panelen (polycel zonnepanelen) worden het meest geleverd met een zilveren frame. Uiteraard zijn ook zwart afgewerkte varianten (zwarte backsheet en frame) beschikbaar.

Vakantiesluiting

BespaarPartner is gesloten vanaf 23 december t/m 1 januari. Indien er dringende zaken zijn, mail dan naar het e-mailadres hieronder.