Kosten zonnepanelen

Kosten zonnepanelen

Wat zijn nu de kosten van zonnepanelen? De gemiddelde terugverdientijd hangt af van wat je verbruik is en wat je opbrengsten zijn. De zonnepanelen hebben weinig onderhoud nodig waardoor dit weinig tot geen extra kosten met zich mee brengt. Gemiddeld zijn zonnepanelen tussen de 5 en 8 jaar terugverdiend.

Btw terugvragen en subsidie

Vanaf 1 januari 2023 betaal je geen btw meer over de levering en installatie van je zonnepanelen op of bij je woning. En omdat je geen btw betaalt, hoef je die ook niet terug te vragen. Btw terugvragen via een btw-aangifte kan dus niet meer. 

Particulieren krijgen veelal geen subsidie. Wil je weten wat de subsidiemogelijkheden zijn binnen jouw gemeente? Kijk dan bij de subsidiewijzer: energiesubsidiewijzer. Bedrijven kunnen daarentegen nog wel subsidie aanvragen. Hierover kun je meer lezen op deze pagina.

Kosten onderhoud

Zonnepanelen zijn over het algemeen onderhoudsvrij. Doordat het in Nederland regelmatig regent, wordt het meeste vuil van je panelen afgespoeld. In de loop van de jaren kan het zijn dat vuil zich ophoopt aan de onderste rand. Wanneer dit vuil meer wordt, kan dit leiden tot rendementsverlies. Ook kan het zijn dat je in een bosrijke omgeving of ergens anders woont waar veel vogels zijn. Dit kan een oorzaak zijn van meer vuil op de panelen. Vieze panelen leveren altijd minder op dan schone panelen.

Daarom adviseren wij om de panelen in het begin van de lente goed af te spoelen of met een zachte borstel of doek af te nemen. Hogedrukreinigers worden ten strengste afgeraden. De kracht van deze apparaten kan ervoor zorgen dat je je zonnepanelen blijvend beschadigt. Let wel op dat je voorzichtig bent: werken op hoge hoogtes kan gevaarlijk zijn.

Hulp bij aanvragen subsidie zonnepanelen en terugvragen btw

Samen met je buren/buurt besparen op de energie kosten? Samen zonne-energie is voordeliger! Je ontvangt van ons een scherpe aanbieding met korting, wanneer je samen met je buren overgaat op zonne-energie. Wil je met jouw hele wijk of buurt zonnepanelen aanschaffen? Dan zijn er organisaties die je hiermee kunnen helpen. Ga naar www.buurkracht.nl om te kijken naar de mogelijkheden. Ben je met je buurt al aangemeld bij Buurkracht en ben je op zoek naar een leverancier? Neem dan contact met ons op. Wellicht kunnen wij ook wat voor je betekenen. Inmiddels zijn wij leverancier geweest van meerdere collectieve inkopen, waaronder die van:

Provincies werken ook graag mee aan een duurzamer Nederland, hieronder vind je een aantal websites die jou en jouw buurt kunnen helpen.

Vakantiesluiting

BespaarPartner is gesloten vanaf 23 december t/m 1 januari. Indien er dringende zaken zijn, mail dan naar het e-mailadres hieronder.