Grote keus
aan producten

Wat kosten zonnepanelen?

Rendement zonnepanelen

Het rendement geeft aan hoe winstgevend uw investering in zonnepanelen kan zijn. Door dalende prijzen van zonnepanelen en toenemende opbrengsten per paneel is zonne-energie de laatste jaren steeds aantrekkelijker geworden. Het rendement van zonnepanelen is afhankelijk van een aantal factoren. Bijvoorbeeld het soort paneel, de ligging van het dak, weersomstandigheden, leeftijd en eventuele vervuiling. Het rendement verschilt dus per systeem.

Opbrengst zonnepanelen

De opbrengst verschilt per soort paneel. Een monokristallijnpaneel beschikt over het hoogste rendement per m2 en wordt gevolgd door het polykristallijnpaneel. De dunne film panelen hebben op dit moment het laagste rendement. Dit komt vooral omdat de monocel fabrikanten tegenwoordig de zelfde techniek in hun cellen gebruiken. Dit zorgt ervoor dat veel 'gewone' zonnepanelen ook met diffuus licht al energie opwekken. De ligging van het dak en de plaatsing van de zonnepanelen hebben ook invloed op het rendement. Bij een plat dak hebben wij de plaatsing volledig in eigen hand. De panelen gericht naar het zuiden met een hellingshoek van 30 tot 35 graden zorgen voor de hoogste opbrengst. Geen dak op het zuiden? Ook geen probleem! Dan adviseren wij u om de panelen zo zuidelijk mogelijk te plaatsen tussen west en oost.

Het hoogste rendement

Goede weersomstandigheden zorgen voor een hoger rendement. Het gezegde “achter de wolken schijnt de zon” gaat letterlijk op bij het opwekken van zonne-energie. Het hoogste rendement wordt behaald bij direct zonlicht, maar ook zonder zon en bij daglicht wordt er zonne-energie opgewekt. Nederland is een klein land maar ook hier is er verschil in het aantal zonuren. Het is een minimaal verschil, maar hoe westelijker u woont, hoe rendabeler uw zonnepanelen installatie is. Het westen heeft namelijk gemiddeld 1650 tot 1700 zonuren per jaar en het midden oosten 1400 tot 1450 zonuren per jaar.

In de eerste 10 levensjaren leveren de panelen het hoogste rendement. Tegenwoordig hebben de zonnepanelen  een levensduur van 25 jaar. Na 25 jaar leveren de zonnepaneel nog minimaal 80% op van het oorspronkelijke rendement.

 

 

Redement zonnepanelen, verdeling per maand

Voorkom rendementsverlies

Vervuilde zonnepanelen kunnen zorgen voor een rendementsverlies tot 5% per jaar. Het regent regelmatig in Nederland, waardoor het meeste vuil wel wordt weggespoeld. De meeste panelen beschikken over een speciale coating waardoor ze in de eerste 2 jaar vrijwel geen schoonmaak beurt nodig hebben. Na deze periode kan het zijn dat regenwater niet voldoende is of verzamelt het vuil zich aan de onderste rand. Het wordt dan verstandig om uw zonnepanelen in het begin van de lente even goed af te spoelen met water, af te nemen met een doek of met een zachte borstel. Gebruik absoluut geen schuurmiddel, schuurspons of hogedruk reiniger. Dit kan namelijk zorgen voor beschadiging aan de panelen! Wanneer u in een omgeving woont waardoor uw panelen erg vies worden, is het verstandig om uw panelen 2 keer in plaats van 1 keer per jaar schoon te maken. U kunt uw zonnepanelen het beste schoonmaken met Solar Cleaner. Dit sprayt u op uw panelen, laat u 10 minuten intrekken en spoelt u er vervolgens met water af.  

Zijn zonnepanelen rendabel voor u?

Om uit te zoeken of zonnepanelen voor u rendabel zijn, is het belangrijk om inzicht te krijgen in de kosten en de opbrengsten. Als eerst is het belangrijk om uit te zoeken hoeveel kWh u per jaar verbruikt. Op basis hiervan kunnen wij gaan kijken hoeveel zonnepanelen u nodig bent om u te voorzien van uw energie behoefte.

Kalenberg 18x Panasonic Kuro Mono Black 325WP zonnepanelen bespaarpartner tuk2
Meppel 6x Q cells Duo mono black 310wp zonnepanelen bespaarpartner2
Steenwijk 12x BenQ Sunfort 327 zonnepanelen bespaarpartner2

Laat u verbazen door onze kennis en prijs/kwaliteit verhouding. Vraag kosteloos een vrijblijvende offerte aan. 
Gelijk bellen mag ook: 0521 - 76 40 12 

Ontvang een gratis offerte