Honderden referenties
in de regio

Wat kosten zonnepanelen?

Saldering

De nieuwe salderingsregeling vanaf 1 januari 2023

Goed nieuws indien u overweegt zonnepanelen aan te schaffen! U kunt nog tot 1 januari 2023 gebruik maken van de huidige salderingsregeling. Dit houdt in dat kleinverbruikers de teveel opgewekte energie die ze terugleveren aan het elektriciteitsnet mogen verrekenen met hun verbruik. Vanaf 1 januari 2023 wordt deze salderingsregeling langzaam afgebouwd. 

De huidige salderingsregeling

Bij de huidige salderingsregeling wordt de opgewekte energie uit zonnepanelen en het energieverbruik op jaarbasis met elkaar verrekend. Dit noemen we salderen. Er wordt dan op jaarbasis gekeken naar hoeveel energie van het elektriciteitsnet u heeft gebruikt en hoeveel er aan het elektriciteitsnet is geleverd. Hierdoor hoeft u alleen belasting en leveringskosten te betalen over het verbruik dat overblijft.

Wat houdt de nieuwe salderingsregeling in?

Vanaf 1 januari 2023 wordt de salderingsregeling jaarlijks afgebouwd met 9%, tot 0% in 2031. Dus in 2023 mag er nog 91% van de opgewekte stroom salderen, in 2024 mag er nog 82% salderen enzovoort. Het komt er op neer dat de teveel opgewekte energie die teruggeleverd wordt aan het elektriciteitsnet niet meer volledig gesaldeerd mag worden met de energie dat er afgenomen wordt van de energieleverancier.

Bij een verbruik van 3.500 kWh per jaar blijkt dat er voor elektriciteit in 2023 ongeveer € 34,- euro per jaar meer betaald gaat worden. Hierbij gaan we er van uit dat de overige prijscomponenten in het contract niet wijzigen. 

Terugleververgoeding

De aangepaste salderingsregeling staat los van het bedrag dat ontvangen wordt voor het terugleveren van energie. Over alle energie die te veel opgewekt wordt door zonnepanelen en teruggeleverd wordt aan het energienet, ontvangt u bij sommige energiemaatschappijen hetzelfde bedrag dat u betaalt voor de energie die u afneemt. Het is dus zaak om goed naar de energiemaatschappij en de terugleververgoeding te kijken!

Voordelen van zonnepanelen

Door de geleidelijke afbouw van de salderingsregeling, kunt u alsnog een aantal jaren relatief veel salderen. Zonnepanelen blijven een goede investering, want de gevolgen zijn beperkt als u vóór 1 januari 2023 zonnepanelen op uw dak plaatst. Daarnaast heeft deze wijziging alleen effect op de energie die door de energiemeter gaat. Alle stroom die u opwekt met zonnepanelen en gelijk binnenshuis verbruikt is niet zichtbaar op uw energiemeter. U saldeert in deze situatie dan 'achter de meter'. Investeren in zonnepanelen blijft dus interessant. Het is goed voor uw portemonnee én het milieu. Met zonnepanelen bespaart u jaarlijks veel op uw energierekening.

U kunt zelfs de btw terugvragen over de investering. 

Kies nu ook voor zonnepanelen

Staat u op het punt om zonnepanelen aan te schaffen? Goed nieuws! De huidige salderingsregeling blijft nog bestaan tot 1 januari 2023. Als u nu kiest voor zonnepanelen, kun u nog 2 jaar profiteren van 100% salderen. Pas daarna wordt het percentage, dat er jaarlijks gesaldeerd mag worden, minder. Hulp nodig bij het maken van een keuze? Vraag dan een gratis en vrijblijvend adviesgesprek aan. Onze adviseurs helpen u graag!

Vraag een offerte aan 

Laat u verbazen door onze kennis en prijs/kwaliteit verhouding. Vraag kosteloos een vrijblijvende offerte aan. 
Gelijk bellen mag ook: 0521 - 76 40 12 

Ontvang een gratis offerte