Zonnepanelen bij de Eendenkooi Kooi van Pen in Wetering

BespaarPartner: Zonnepanelen bij de Eendenkooi Kooi van Pen in Wetering

Op 8 januari was het eindelijk zo ver. Eendenkooi Kooi van Pen, in natuurgebied Weerribben bij Wetering is voorzien van zonnepanelen. Met de opgewekte energie kunnen ze verschillende werkruimtes verlichten.

“Dus geen gezoek meer met een zaklantaarn in het schemerduister naar de materialen” zei Erica Zwanenberg van Stichting Vrijwilligersgroep Kooi van Pen. De opgewekte energie maakt het ook mogelijk om bij vorst een pomp te gebruiken die het water ijsvrij houdt voor de eenden in het makkehok. 

De eendenkooi ligt midden in het moerasgebied van De Weerribben. De werkzaamheden op deze afgelegen plek worden al 135 jaar lang op traditionele wijze uitgevoerd zonder gas, water en elektra. Het was daarom niet altijd makkelijk om alle gereedschap, accu’s en zonnepanelen op locatie te krijgen. Het terrein is niet te bereiken met een auto, waardoor alles per boot vervoerd moest worden. 

De vrijwilligersgroep  van de Kooi van Pen is initiatiefnemer van dit project. Het is hen gelukt om voldoende financiële middelen te vinden om elektriciteit te krijgen in de eendenkooi. Dit is mogelijk gemaakt door bijdragen van BespaarPartner Tuk, Lionsclub Steenwijk, de Armvoogdijen Scheerwolde en Muggenbeet en de vrijwilligersgroep van Staatsbosbeheer. 

De zonnepanelen zijn op speciale houten stellages gemonteerd die geschikt zijn voor deze kwetsbare ondergrond. De panelen zijn aangesloten op 2 accu’s met voldoende opslag om de werkzaamheden bij de Eendenkooi het hele jaar door wat aangenamer te maken. 

Lees meer

Vakantiesluiting

BespaarPartner is gesloten vanaf 23 december t/m 1 januari. Indien er dringende zaken zijn, mail dan naar het e-mailadres hieronder.