Vanaf 1-1-2023 Zonnepanelen BTW vrij!

BTW vervalt op zonnepanelen

Per 1-1-2023 vervalt de BTW op de zonnepaneleninstallatie geheel. Daar waar u tot op heden de BTW terug kon vragen door een BTW-ondernemer te worden, is dit dus per 1-1-2023 niet meer nodig!

Voorwaarden btw-nultarief voor zonnepanelen

Hoe ziet die nieuwe regeling er dan precies uit?

En voor wie zal dit nultarief gelden? Een overzicht:

  • Voor wie? De regeling is er voor alle particulieren die een zonnepanelen-installatie willen aanschaffen. Dit is ook interessant voor woningcorporaties en huurondernemers. Het verlaagd tarief is zowel op de aankoop als de installatie van zonnepanelen van toepassing.
  • Welke installaties? Het btw-nultarief geldt enkel voor zonnepanelen op of aan de woning en in de onmiddellijke nabijheid ervan. Daartoe behoren bv. ook panelen op een bijgebouw (garage, schuur, overkapping, …) of op een aanpalend terrein.
  • Welke zonnepanelen? Niet elk type paneel komt in aanmerking. De maatregel heeft enkel betrekking op zonnepanelen om elektriciteit op te wekken uit zonlicht. Andere producten als zonnedakpannen, fotovoltaïsche warmtepompen of zonneboilers tellen niet mee.
  • Vanaf wanneer? De regeling gaat in op 1 januari 2023. Aan het begin van 2024 worden de resultaten van deze beslissing geanalyseerd en geëvalueerd.
  • Door wie? Een erkend installateur van zonnepanelen moet je installatie plaatsen. Dat geldt zowel voor nieuwe woningen als voor woningen van meer dan 2 jaar oud. 

BELANGRIJK: niet alleen de aanschaf- en plaatsingskosten van je gehele installatie zijn opgenomen binnen deze btw-regeling, ook alle werkzaamheden die noodzakelijk zijn voor de montage en aansluiting tellen mee. Denk maar aan het uitbreiden van de meterkast of het aanleggen van kabels.

Lees meer

Vakantiesluiting

BespaarPartner is gesloten vanaf 23 december t/m 1 januari. Indien er dringende zaken zijn, mail dan naar het e-mailadres hieronder.