Salderingsregeling zonnepanelen blijft voorlopig

Ontwikkeling energieprijzen

De gunstige salderingsregeling voor eigenaren van zonnepanelen blijft voorlopig bestaan. Een wetsvoorstel om de regeling vanaf 2025 stapsgewijs af te bouwen krijgt geen meerderheid in de Eerste Kamer. De twee grootste fracties, BBB en GroenLinks-PvdA, laten weten tegen te gaan stemmen.

Tijdens het debat over het wetsvoorstel vorige week werd al duidelijk dat deze partijen, die in de Tweede Kamer tegen hadden gestemd, ook in de senaat grote bedenkingen hadden.

Zij vrezen onder meer dat, zonder de zogenoemde salderingsregeling, de aanschaf van zonnepanelen buiten bereik komt van mensen die minder te besteden hebben.

Eerder lieten JA21, de Partij voor de Dieren en de SP al weten tegen afschaffing te zijn.

Wat is de salderingsregeling?

Deze regeling zorgt ervoor dat je de zonnestroom die je niet gebruikt aan het elektriciteitsnet levert, en mag wegstrepen tegen de elektriciteit die je van het net gebruikt als je zelf geen zonnestroom opwekt; in de nacht en de winter bijvoorbeeld. De salderingsregeling werd twintig jaar geleden ingevoerd.

Financieel is het een heel gunstige regeling, die veel mensen heeft gestimuleerd om zonnepanelen op hun dak te leggen. Het elektriciteitsnet werkt daardoor een beetje alsof je een grote batterij zou hebben: je levert er stroom aan als je veel opwekt, en je haalt het er weer uit als je het nodig hebt.

Lees meer

Vakantiesluiting

BespaarPartner is gesloten vanaf 23 december t/m 1 januari. Indien er dringende zaken zijn, mail dan naar het e-mailadres hieronder.