Wat zijn de beste maanden voor zonnepanelen?

De opbrengst van jouw zonnepanelen verschilt per maand. Zo wekken jouw zonnepanelen in de maand mei het meeste stroom op en zijn de prestaties in december vaak het laagst. Wat de beste maanden voor zonnepanelen zijn en hoe de opbrengsten over het jaar verdeeld zijn? We leggen het verder uit.

Welke zaken hebben invloed op de zonnepanelen opbrengst per maand?

Per seizoen lopen de opbrengsten van zonnepanelen flink uiteen. En dat is niet gek, want de seizoenen verschillen behoorlijk van elkaar. De volgende onderdelen bepalen de opbrengst van jouw zonnepanelen per maand:

Het klimaat

Een belangrijke factor is het klimaat. Zonuren, schaduw en temperatuur zijn van invloed op de prestaties van je zonnepanelen. Het klinkt misschien gek, maar een zinderende zomerzon geeft jouw zonnepanelen niet de beste boost. Daarom is mei een uitstekende maand voor de opbrengst van jouw zonnepanelen. De zon staat dan op het beste punt en zorgt daardoor voor het meeste rendement.

Locatie

Het jaarlijks aantal zonuren in Nederland is niet overal gelijk. Wie aan de kust woont heeft meer zonuren, dan iemand die in het oosten van Nederland woont. Hoe meer zonuren, hoe hoger de opbrengst van je zonnepanelen. Een leuk weetje: ruim 60 procent van de stroom die we in Nederland opwekken met zonnepanelen komt van indirect zonlicht. Dat is zonlicht dat bijvoorbeeld weerkaatst bij bewolking. Dus ook bij typische Nederlands weer wekken zonnepanelen zonne-energie op.

Dakligging en hellingshoek

De hoeveelheid instraling van de zon op het dak, dus in hoeverre de zon goed op de zonnepanelen valt, heeft een flinke invloed op de opbrengsten. De meest ideale ligging van jouw zonnepanelen is op het zuiden met een hellingshoek van 30 tot 35 graden. Maar ook bij een zuidwest of zuidoost opstelling behaal je gemiddeld gezien een mooie opbrengst.

Vermogen

Hoe hoger het vermogen van jouw zonnepanelen, hoe hoger je maximale opbrengst kan zijn. Het maximale vermogen van zonnepanelen drukken we uit in Wattpiek (Wp).

Dit is de beste maand voor zonnepanelen

De beste maand voor zonnepanelen is de maand mei. Deze maand heeft het hoogste aantal zonuren, waardoor de prestaties van de zonnepanelen het beste zijn. Daarnaast scoort de maand vaak beter dan juni en juli, omdat de gemiddelde temperatuur in mei lager ligt. De maand mei is dus de beste maand voor zonnepanelen, omdat de balans tussen zonuren, instraling en temperatuur dan het gunstigst is.

Lees meer

Vakantiesluiting

BespaarPartner is gesloten vanaf 23 december t/m 1 januari. Indien er dringende zaken zijn, mail dan naar het e-mailadres hieronder.